Sıfır Atık Sıfır Açlık

Sıfır Atık Sıfır Açlık


Dünyada yaklaşık 1.3 milyon kişi obeziteyle mücadele ederken 821 milyon insan da açlıkla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü bu rakamlara dikkat çekmek için “Sıfır Atık Sıfır Açlık” sloganıyla yola çıktı. Gıda Kayıp Ve İsrafının Önlenmesi Konusunda Farkındalığın Arttırılması Projesi’ni hayata geçirdi.

İşte projenin detayları…


Haber: Bircan ACAR

Kamera: Oğuz OĞHAN

Fotoğraf: Mehmet OĞUZ


Rakamlar korkutucu… Çünkü Dünyada yaklaşık 1.3 milyon kişi obeziteyle mücadele ederken 821 milyon insan da açlıkla boğuşuyor. İşte bu gidişata ‘dur’ demek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü bir araya geldi. “Sıfır atık sıfır açlık” sloganıyla yola çıkıldı, ortaya “Gıda Kayıp Ve İsrafının Önlenmesi Konusunda Farkındalığın Artırılması Projesi” çıktı. Projenin detaylarını FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık Web Tarım Tv’ye anlattı.


Selışık, “Amacımız Türkiye’de israfı önlemek tarımda da kaybı önlemek. Tarımda topraktan tabağa olan o süreç içinde kayıpları azaltmak sonrasında da tüketici ayağındaki israfı önlemek. Annelerde çocuklarda beslenme açısından farkındalık yaratmak” dedi.


Sürdürebilirlik açısından çok büyük öneme sahip proje beslenme uzmanlarından da tam destek aldı.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, “Özellikle tarladan tabağa kadar gelirken tarlada olan kısmı yani tüketiciye gelen kısımdaki israf da yüksek.O yüzden sıfır atık sıfır açlık kelimelerini birlikte kullanıyoruz. Bu tüm dünyada da öyle ,821 milyon aç insan var. Ve buna karşılık üretilen gıdanın üçte biri sofraya gelmeden çöpe gidiyor, yani israf ediliyor. Bu da yaklaşık 3.1 milyar ton anlamına geliyor. Başka şekilde okursak ki en acısı bu her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Bu açlığa karşılık da 1.3 milyon kişi obez” ifadelerinde bulundu.


Diyetisyen Murat Baş da ev ekonomisi kavramının yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti.


İsrafın önüne geçmek ve gıdada atığı sıfıra çekmek için ortaya çıkan bir diğer proje de Ekokadın. Ekokadın’ın kurucuları; ikisi de akademisyen olan Funda Şensoy ile Ebru Güzel.Bu iki kadın özellikle de pazarlarda tezgah altında oluşan gıda kaybına dikkat çekiyor. Ve pazarlardan topladıkları ürünler ile ziyafet sofraları kuruyor.

Balmumu ve çam reçinesinden yapılan saklama kumaşları da sıfır atık için kullanılan ürünlerden. Balmumu kumaşların en büyük avantajı da bir yıla kadar değerlendirilebilmesi. Firma Sahibi Ahmet Yahyalı, bu ürünlerin 1 yıla kullanılabildiğini ve atık konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu anlattı.