Türk İşi Minimalizm ile Röportaj

Türk İşi Minimalizm ile Röportaj

Benim #sıfıratık hareketi 2017’de başladı. Daha öncesinde tabii ki duyuyor, okuyor en azından suyumu, bez çantamı yanımda taşımak gibi aktiviteleri yapıyordum. Ancak bir sonrası nedir işte bunu 2017’de ilk kez yaptığım 28 Günde Sıfır Atık Yaşama Giriş serisi ile​ öğrendim.

Öğrendiklerimden biri de balmumu kumaşlardı ama Türkiye’de bulmak mümkün mü onu bile bilmiyordum. Derken ne mutlu ki girişimciler bu konuya da el attı. Bunlardan biri de Cotton Bee.


Cotton Bee temsilcisi Ahmet Bey diyor ki, bizim için balmumu kumaş, insan sağlığına ve çevreye duyarlı ebeveynlerin doğallık arayışının bir ürünüdür. Ne yazık ki plastik üretiminde sıklıkla kullanılan BPA maddesi; anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozukluklarına, erişkinlerde ise meme kanseri, prostat, beyin ve kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet gibi bir çok rahatsızlığa sebep olmakta. Biz; biri 5, biri 2 yaşında iki küçük çocuğa sahip ebeveynler olarak çocuk sahibi olduğumuz ilk günden itibaren üzerlerine titrediğimiz çocuklarımızın yedikleri, içtikleri, giydikleri ve temas ettikleri her şeyin doğal olmasından yana çok çaba sarfettik ve bu arayış bizim yurt dışında çok yaygın olarak kullanılan balmumu kumaşlarla tanışmamıza vesile oldu. Bu kumaşlar tamamen doğal içeriklere sahip olması nedeniyle insan sağlığına zarar vermiyor üstelik tek kullanımlık bir ürün olmaması, 1 yıla kadar yıkanarak tekrar tekrar kullanılabilmesi ve daha sonra doğada çözünebilmesi nedeniyle çevreyi kirletmiyor.


Türkiye’de ilk defa uluslararası geçerliliğe sahip GOTS sertifikalı organik kumaş ile balmumu kumaş üretimi yapan firma biziz ve kalite konusunda geldiğimiz noktadan ötürü gurur duymaktayız. Şu an Amerika pazarına ve Avrupa pazarına giriş yapmış durumdayız ve ülkemizde de http://cottonbeeonline.com web sitesi üzerine online olarak ürünlerimiz görücüye çıkmış durumda. Yerli hammadde ve üretimle Türkiye’nin ve dünyanın markası olma yolunda çevremizden ve toplumumuzdan aldığımız tepkiler bizleri motive edici boyutta memnuniyet verici.


Benim de bir kullanıcı olarak merak ettiklerim oldu; gelin isterseniz bu sorulara da kısa kısa bakalım:


  • Türk İşi Minimalizm (TİM): Temel kullanım alanlarını anlatır mısınız?


Kullanım alanı çoğunlukla mutfakta sebze, meyve ve ekmekleri sararak muhafaza etmek, ayrıca kaselerin üzerini kapatma olarak saysak da balmumu kumaşlar aslında çok geniş yelpazede kullanılabilir. Okulda veya ofiste kahvaltısını yapanlar, çocuğunuzun beslenmesi için, spora ya da pikniğe gidenler için çok pratik; yanınıza aldığınız sandviçi, meyveyi ya da başka atıştırmalıkları rahatlıkla bu kumaşlara sararak taşıyabilirsiniz.


  • 1 sene sonunda kullanım süresi bitince bu ürünü ne yapmak gerekiyor? Kumaş geri dönüşüme mi gidiyor? Sıcak suyla yıkayıp balmumu mu akıtılıyor?


Kullanım ömrü dolduktan sonra kumaşta az da olsa reçine ve balmumu kalacağı için küçük parçalara keserek mangal ya da barbeküde çıra olarak kullanılabilir. Ayrıca kullanım ömrünün nasıl uzatılabileceğiyle ilgili ürün talimatında detaylı bilgiyi de kullanıcılarımızla paylaşmaktayız.


  • Ürün üzerinde Amazon’da satışla ilgili bilgiler gördüm. Turk girişimcilerin yurtdışı pazarlarına hele de böyle ordan ilham alınan bir ürünle açılması çok mutluluk verici. Peki ilgi nasıl?


İlk olarak Amazon.com üzerinden Amerika pazarına açıldık daha sonra Amerika iç pazara da girebilmek adına kiosklar üzerinden de satış görüşmelerimiz devam ediyor bunun yanında Etsy.com ile satışlarımız devam etmekte, İlave olarak Avrupa’daki müşterilerimize de ürünümüzü sunabilmenin sevincini de yaşamaktayız. Şunu belirtmek isteriz ki Amerika’da bu işi küresel çapta yapan çok büyük firmalar var fakat hem kumaşımızdaki organik GOTS sertifikası hem de ürün kalitemiz ve tamamen doğal içeriklere sahip olması, Cotton Bee’nin çok kısa zamanda büyük firmalarca farkedilmesini sağladı fakat bunun avantajından çok dezavantajını yaşamaktayız. Zira Amerika’da hiç ummadığımız bir ‘Amerikan yerlisi firma’ milliyetçiliğiyle karşılaştık. Bu da zorlu pazar şartlarını daha da zorlu kılıyor. Biz yine de kendi imkanlarımızla yerli hammadde ve yerli üretimle kısa zamanda geldiğimiz noktadan dolayı gurur duymaktayız. Türkiyeden gelen tepkiler ise memnuniyet verici. Sağlık ve çevre bilinci konusunda ekonomik gelişmişlik seviyesi ileride olan ülkelerin gerisinde olsak da ülke insanımız yeniliğe açık ve çok hızlı bir doğala dönüş hali içerisinde. En büyük ilgi; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya illerimizde. İlginç bir istatistik paylaşacak olursak sadece kadınların değil erkeklerin hatta erkek üniversite öğrencilerinin de rağbet gösterdiği bir ürün olduğunu belirtmek isteriz.


  • Sanırım et gibi çiğ bazı ürünlerin temas etmemesi gerekiyor, bunu da anlatabilir misiniz?


Bilindiği gibi çiğ et bakteri üreme riski olan bir gıda ve balmumu kumaşları sıcak suyla yıkayamadığımız için sadece ılık su ve sabun ya da ekolojik bir deterjanla yıkanması sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu uyarının yapılmaması halinde soğuk zincir harici de ürünün kullanılma durumu olabileceğinden bu risk nedeniyle çiğ et için hiç kullanılmaması daha uygun bulunmakta.


  • Yanlışlıkla sıcak su ile yıkayanlara öneriniz var mı?


Sıcak suyun balmumu kumaşla teması halinde kumaştaki balmumu ve reçinenin eriyerek kumaşı terk etmesi ihtimali ve kumaşın ömrünün azalması olasılığı mevcut. Bu ihtimale karşı yenileme barlarımız ile küçük bir miktar balmumunu kumaşınıza rendeler, yağlı pişirme kağıdını üzerine serer ve kısık ısıda ütüleme yaparsanız balmumu kumaşınızın ömrünü uzatabilirsiniz.


  • Peki bu balmumu kumaşlar küflü vs bir gıdaya temas ederse ne yapmalı?


Balmumu kumaş adı üstünde balmumu ile sıvalı olduğundan kumaşın herhangi bir zararlı maddeyi emmesi söz konusu değil, yıkama talimatına uygun bir şekilde ürününüzü temizleyebilirsiniz.


  • Son olarak eminim ki merak edilen bir konu da sadece sabun ve ılık su ile yıkamanın yeterli hijyeni sağlayıp sağlamadığı.


Daha önce de değindiğimiz gibi, kumaşın balmumu ile sıvalı olması nedeniyle herhangi bir zararlı maddeyi emmesi mümkün değil bu sebeple kirlendiğini düşündüğünüzde su ve sabunla yumuşak bir sünger vasıtasıyla yıkayarak yeterli hijyeni sağlayabilirsiniz.



Bu mini röportaj için Cotton Bee kurucusu Ahmet Bey’e teşekkürler.

Kaynak: https://www.turkisiminimalizm.com/minimalizm-blog/tekrar-kullanilabilir-balmumu-kumas-nedir